Spel på ponnytravarna

På Visbytravet var det vanligt totalisatorspel som gällde även om det bara var vinnare och plats som kunde spelas och det var på samma villkor som för storhästarna.

Vid ponnytravtävlingar på fastlandet förekom också spel i loppen, från börja så kallad varutoto där man som vinst fick kaffepaket eller liknande, så småningom blev det tillåtet att dela ut pengar i vinst men insatsen fick vara högst 5 kr och vinsten högst 15 kr per spel eller något liknande. Klubbarna hade en del av sin finansiering tack vare denna enkla spelform, när kategori-A ökade minskade intresset för denna spelform och övergavs under slutet av 1990-talet.

 

På 1970-talet kördes ett antal lopp på travbanor på fastlandet med proffstränare på respektive banor och äldre ponnytravkuskar, som i flera fall hade licens för storhäst, men detta stoppades efter ett fåtal gånger.

Från 2005 kördes på försök ett antal russlopp med totalisatorspel på fastlandet, med kuskar från 16 år och uppåt, försöket lades ner 2009 till största delen beroende på administrativa dataproblem på grund av att ponnyerna låg i ett eget sportsystem vid sidan av STs sportsystem

Allt yngre kuskar

I takt med Svensk Travsports ökade engagemang i ponnytravet fick man också upp ögonen för hur duktiga många av ponnykuskarna var när det gälld att köra häst. STC beslutade då att ungdomar från det år de fyllde 16 år skulle ha möjlighet att köra storhäst i speciella ungdomslopp, för stortravet slog detta mycket väl ut men för ponnytravet innebar det att många ungdomar vände ponnyerna ryggen så fort de hade möjlighet att sitta upp bakom storhästarna med följd att antalet ponnytravare minskat sedan 2010.

Ponnyer

Det äldsta rekordet som noterats är russet Lilliput som 1919 travade 2,11 på gräsbana. Den första med rekord under 2-min var Frej född 1943 som i mitten på 50-talet travade 1,59,5.

Ero sex gånger Svensk Mästare och första russet under 1,50 travade 1970 1,48,5. Det skulle dröja 30år innan Snäckan travade 1,39,1 år 2000 båda dessa matchades av John-Erik Magnusson och Ann-Christine Lorentzon. Det för dagen snabbaste russet är Tuffing med rekordet 1,34,8 .

Det vinstrikaste russet är Thyra Tyrann en helsyster till Tuffingsom sprungit in 202.975Kr båda dessa har tävlat för Justus och Camilla Ingerstad. Tidigare var det bara Raider tränad och körd av Nicklas Sundqvist och senare av MarieFlorqvistsom 2003 passerat 200.000Kr.

Ero och Ann-Christine Lorentzon privat foto AC Lorentzon

Bland shettisarna har vi Kärlingehults Prakt född 1982 som segrade i SM 8 gånger och fick rekordet 2.13,4. Den snabbaste shettisen är Golda Apache (Fi) som i Finland noterat rekordet 1.59,3.

Lufsen II är den snabbaste svenskfödda med rekord 2.00,9 även Lufsen tränades först av familjen Magnusson Lorentzon för att senare övergå i familen Melanders ägo.

Fem segrar i Svensk Mästerskap har Gläntans Domino, tränad av Jan Hermansson Månstorps Stuteri, hans rekord är2.04,6. Snabbaste 5-åring är Månstorps Quatro  2,04,3, tävlad av Hanna Gustavsson, för övrigt en son till Gläntans Domino.

 

Mästerskapslopp

Naturligtvis ville man inom ponnytravet efterlikna stortravet med sina årgångslopp och SM.

Det först SM för russen kördes 1960 på Visbytravet, segrade gjorde Pyre på tiden 2,03,0,  redan året efter 1961 segrade Hageby Dick på Solvalla med en notering under 2-min, han fick tiden 1,58,7. Shettisarna hade sitt första SM 1978 det kördes på Jularpbanan, segrade gjorde Röde Nalle på tidn 2,45,0.

Derbyt för 4-åringar kördes första gången 1965 för russen, Hageby Rosso segrade på tiden 2,21,5. 1980 var första derbyt för shettisarna, det kördes på Tomelillabanan, segrade gjorde Bia på tiden 2,42,3.

Kriteriet för dom 3-åriga russen kördes första gången 1976 här segrade  Ego Viva på tiden 2,20,6.  Första Kriteriet för shettisarna kördes 1984 med Carino II som segrare på 3,02,8.

Andra årgångslopp är Lilla Sprintermästaren för kat-B och Mini Sprintern för kat-A. Det finns ett insatslopp inom ponnyravet och det är 5-Års Baggen som körs på Visbytravet. Namnet 5-års Baggen kommer från den gamla lokala benämningen på russ på Gotland, där de kallades Baggar eller Skogsbaggar.

start i Lilla Sprintermästaren 2011

Ponnytravavel

Eftersom ponnytravet har krävt att de ponnyer som skall vara med och tävla i ponnytravlopp skall ha känd härstamning har detta varit mycket positivt för den seriösa uppfödningen

Ett antal uppfödare har genom åren i större eller mindre omfattning inriktat sin uppfödning på att få fram bra och snabba ponnyer. Det intressanta är att till absolut största delen går härstamningarna tillbaka till de hingstar födda på 1950-talet som själva travat med rekord under 2-min.

Signal f 1957 rek 1.53,3 e. Raketen u Maja ue Nils Dacke.    Dröm f 1952 rek 1,56,9 e Klippman  u Bo.Dolla ue Botajr och Rollo f 1956 rek 1,58,4 e Friskus u Lillstinta ue Nils Dacke.

Den idag dominerande avelshingsten när det gäller travanlag är Signals sonson Tyson II rek 1,36,3 han har lämnat inte mindre än 77st 2-min avkommor till och med 2016.

Många hingstar med utmärkta travprestationer kommer från Dröms hingstlinje, men denna hingstlinje har på senare år, när det gäller travprestationer, minskat betydligt när det gäller hingstar i aveln. I stället ser det ut at vara en annan linje som för Klippmanblodet vidare nämligen Brunte rek 1,50,0 med sonsönerna Fantom rek 1,37,0 och Gumino rek 1,36,1.

Rollo var själv den första 4-åring som travade under 2-min. Rollo var under många år den dominerande fadershingsten när det gäller snabbhet och tidighet på avkommorna, men även denna hingstlinje för idag en tynande tillvaro.

 

Tyson II med Micaela Melander i sulkyn

Shettisarna som har en betydligt kortare historia inom travet har även de fått säkrare travförärvare. Dollman f 1984 rek 2.18,4 e Kärlingehults Max och Dollmans son

Rasmus II f 1993 rek 2.12,7. Hamras Fridolf f 1987 e Flagg hade själv mycket medelmåttigt resultat på tävlingsbanan men avkommor som visat att det finns fart i hans avkommor.

Den shettishingst som för dagen är den dominerande travförärvaren är Gläntans Domino f 1993 rek 2,04,6 e Kärlingehults Orkan. Gläntans Domino har 6 avkommor med rekord bättre än 2.10.

Gläntans Domino med Maja Lähdekorpi i sulkyn vid seger i Mini Elitloppet

Sverige ett exportland

Att Sverige haft en lång tradition av att trava med ponnyer har även haft en annan effekt nämligen att många ponnyer exporterats. Det är främst Finland och Norge som varit mottagarland men exporten har under senare år skett till Danmark, Frankrike, Italien, Nederländerna och Österrike.  Både Finland och Norge började sin ponnytravverksamhet i slutet på 1990-talet.  I de flesta fall är det ponnyer som först tävlat i Sverige med goda resultat som exporterats men vi ser idag att framförallt Finland och Norge börjat med egen avel med inriktning på travprestationer.